Akcie Na Bicykli deťom sa zúčastnia aj známe osobnosti

02.06.2012 Prešov

Prešov 2. júna (TASR) - Po úspechu minulých ročníkov sa aj tento rok organizuje Charitatívny deň pre detskú onkológiu, ktorého súčasťou budú tri známe a obľúbené akcie Na bicykli deťom, Open Kotlík a Volejbalisti deťom.
„Spojenie na prvý pohľad nesúvisiacich vecí má predsa len niečo spoločné – podporiť myšlienku pomoci tým, ktorí to najviac potrebujú. Preto sa v Prešove dnes začína podujatie s cieľom pomoci a podpory detskej onkológie,“ informovala TASR Monika Brillová z občianskeho združenia (OZ) Deťom pre život.
Projekt Na bicykli deťom pomáha onkologicky chorým detským pacientom. Zastrešuje ho OZ Deťom pre život, ktorého zakladateľom je otec Matúška Bílika, malého bojovníka, ktorému diagnostikovali leukémiu vo veku dvoch rokov a bicykle preto, pretože Matúš je nadšeným cyklistom. „Následne sa k nim pripojili aj ďalší rodičia aj z Prešova, ktorí chcú pomáhať ostatným deťom. Spolu s hŕstkou nadšencov sa rozhodli pomáhať detským pacientom trpiacim onkologickými ochoreniami na čele so svetoznámym cyklistom a viacnásobným majstrom sveta jazdiacim na vysokom bicykli – Jozefom Zimovčákom, “ dodala Brillová.
Dnes tak odštartuje už tretí ročník projektu Na bicykli deťom – medzinárodná charitatívna cyklotúra naprieč Českou a Slovenskou republikou, ktorej trasa je tento rok dlhá 897 km. „Projekt podporuje veľa známych osobností, ktoré sa zapoja do niektorej z etáp, napríklad cyklistická bratská dvojica Peter a Martin Velitsovci, bratia Saganovci, olympijskí víťazi bratia Peter a Pavol Hochschornerovci, dráhový cyklista Jozef Žabka, hokejoví reprezentanti Miroslav Lažo a Boris Žabka, hokejisti Gáborík, Hossa, Pardavý, Martin Babjak a iní, “ zdôraznila Brillová. Ako dodala, všetky etapy si tento rok trúfa „dbicyklovať aj herec Ivan Tuli Vojtek.
Okrem stálych účastníkov pelotónu sa do akcie na bicykli môže zapojiť aj širšia verejnosť v regiónoch, ktorými bude túra prechádzať. V Prešove je plánovaný príchod o 15.00 h do centra, kde sa pripoja cyklisti z Prešova a široká verejnosť. Cyklisti budú následne pokračovať smerom na letné kúpalisko na Sídlisko III. , kde už budú vrcholiť ďalšie aktivity a odovzdávanie symbolických šekov zo zbierok.
Dnešná etapy z Novej Sedlice do Prešova navštívi 32 obcí a má dĺžku 141 kilometrov. Druhá etapa sa uskutoční vo pondelok 4 júna a povedie z Prešov a cez Štrbu na Štrbské Pleso. Cyklisti prejdú cez 28 obcí a zdolajú trasu dlhú 137 kilometrov. Už ďalší deň prekonajú ďalších 151 kilometrov na trase Štrba - Štrbské Pleso – Žilina.
 

Vyberte región